Fűtésszerelés a 21. században

    Gyerekkoromban a fűtés távfűtést, gázkonvektort, cserépkályhát vagy villanyfűtést jelentett, és – kis túlzással – ennyiben ki is merült a dolog. Napjainkban azonban olyan „űrkorszakbeli” fűtési módszerek hódítanak egyre nagyobb teret, hogy aki nem olvas bizonyos rendszerességgel utána a dolgoknak, az pár év alatt úgy lemarad, hogy nem csak szakmai közegben, hanem akár egy baráti beszélgetés során is megeshet vele, hogy hozzá sem tud szólni a témához.

Sőt, a lemaradás veszélye nemcsak az említett ultramodern fűtési rendszerekre igaz, hanem a hagyományosakra is, amelyek technológiája szintén rengeteget fejlődött az elmúlt néhány évtized alatt.

Mivel az információ korában szinte bárki bármihez hozzáférhet, ami érdekli, és a média jóvoltából a tudomány nagyobb tömegeket érintő (és nem titkos) vívmányairól az átlagember is napi szinten tájékozódik, sokan gyakorlatilag folyamatosan képzik magukat különböző területeken. Ilyen pl. a fűtésszerelés szakterülete is, amely az új ingatlanba költözők többségét érinti közvetve vagy, a vállalkozóbb kedvűek esetében, közvetlenül.

Egyre többen szeretik maguk kitalálni, hogy milyen technikai megoldás fűtse leendő lakukat és adott esetben állítsa elő számukra a használati melegvizet is. Sőt, vannak, akik – szakmájuktól függetlenül – a fűtési rendszer kivitelezését vagy annak egy részét is saját kezükbe veszik. Önjelölt (és sikeres – igaz, többnyire „egyműves”) fűtésszerelők új generációja van kifejlődőben.

Chiptuning  teherautó bérlés  szőnyegtisztítás  kisteherautoberles  online marketing  menedzserszűrés  alkatrész  lakberendezés

Azonban, mint azt a fentiekből már leszűrhették, mindez korántsem jelenti azt, hogy a fűtésszerelés tudománya napjainkra egyszerűbbé vált volna, mint régebben volt – éppen ellenkezőleg! A mai szakképzett és önjelölt fűtésszerelőknek egyaránt a technikai fejlődés szülte újabb és újabb problémákkal kell szembenézniük.

A dolog komplexitásának szemléltetéseképpen, anélkül, hogy belemennék a technikai részletekbe, szeretnék megemlíteni néhány olyan izgalmasabb területet, amelyeket fűtészerelés szempontjából mind a saját speciális, újkeletű problémái tesznek még színesebbé, azok megoldása pedig még érdekesebbé:

A cirkófűtéseknél egyre nagyobb előszeretettel használt kondenzációs gázkazánok hatásfoka szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen hőmérsékletű víz előállítására használják őket. Hagyományos, magas hőmérsékletű radiátorokkal használva egy ilyen rendszer nem tud kondenzációs üzemben működni, ami érelmetlenné teszi a használatát.

A split klímák hatásfoka, mivel a hőszivattyú elvén működnek, nemcsak hűtés, hanem fűtés céljára használva is nagyon jó a berendezés optimális hőmérsékleti tartományában, a külső hőmérséklet csökkenésével azonban rohamosan csökken ez az érték.

Ezenkívül tervezéskor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott berendezés egyáltalán hány fokig használható (a magyar tél mélyrepülései sok klímán kifognak, és ilyenkor sokszor nincs más megoldás, mint a hagyományos villanyfűtés pazarló luxusára való átmeneti, kényszerű átállás).

Mikor érdemes hőszivattyút, mikor érdemes napkollektort, és mikor érdemes a kettő kombinációját használni fűtésre, ill. használati melegvíz előállítására? A hőszivattyút elsősorban fűtésre, másodsorban melegvíz-előállításra szokás használni, a napkollektornál pedig fordított a helyzet.

A hőszivattyú nyerheti az energiát a talajból (azon belül is, fajtától függően, akár a talaj felszínhez közeli, akár annak mélyebb rétegeiből), vízből (valamilyen állóvízből vagy akár egy megfelelő vízhozamú kút vizéből) vagy a levegőből is, és ezen felül nyáron hűtésre is használható. Tervezéskor ezeket a szempontokat, ill. lehetőségeket mind figyelembe kell venni.

Melyek a padlófűtést és melyek a radiátoros fűtés előnyei és hátrányai különböző elvárások, ill. körülmények esetén? És mikor érdemes a ma még újdonságszámba menő falfűtést alkalmazni, figyelembe véve, hogy ez utóbbi hűtésre használva a lehető legtermészetesebb, abszolút „huzatmentes” élményt nyújtja a helyiségben tartózkodók számára?

Hát, idáig jutott mára a fűtéstechnika a gázkonvektortól és a cserépkályhától...

Chiptuning, teherautó bérlés, szőnyegtisztítás, kisteherautoberles, online marketing, menedzserszűrés, alkatrész, lakberendezés

Chiptuning, teherautó bérlés, szőnyegtisztítás, kisteherautoberles, online marketing, menedzserszűrés, alkatrész, lakberendezés

menedzserszűrés goose down pillows down pillows chiptuning és teligumi szőnyegtisztítás angolul szőnyegtisztítás, lakberendezés kisteherautó bérlés Chiptuning, teherautó bérlés, szőnyegtisztítás, kisteherautoberles, online marketing, menedzserszűrés, alkatrész, lakberendezés