Egy nógrádi község, Hollókő

 

Ami a Szécsényi járásban található. Egyetlen olyan falu Magyarországon, ami szerepel az UNESCO világörökség listáján. A Világörökség Bizottság 1987-ben elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a világörökség listájára.

Hollókő azzal tett eleget, hogy a 17-18. században kialakított falu, a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.

Mindmáig élő, lakott település. Hollókő központjában működik 1964 óta az a falumúzeum, amely egy palóc parasztcsalád jellemző életmódját, lakását, bútorait viseletét és gazdasági eszközeit mutatja be.

A vár körüli egykori erdőség maradványa a jelenlegi fás legelő: a fákat fokozatosan vágták ki a legelő gyarapítása érdekében.

Hollókő a térséget jellemző, egyutcás falutípust képvisel, melynek alapszerkezetét a központi útra merőlegesen, keskeny szalagtelkeken elhelyezkedő házak kettős vonala jelenti. 

A palóc településeken a nagycsaládok szokás szerint egyetlen telekre építkeztek, és a család létszámának növekedésével az utcára néző első ház mögött egyszerűen egy újat emeltek.

A néprajztudomány jelenlegi állása, mai eredményei alapján vitatják a palócság eredetének kérdéseit. Hollókőn, a világörökséghez tartozó védett falurészben Nógrád megye folklórjaként a palóc népcsoport életét, hagyományait mutatják be.

Ha arra járunk érdemes minden látnivalót megnéznünk, és megdöbbenésünkre azt is tapasztaljuk, hogy mennyire szívélyes a fogadtatás.